REKLAM ALANI 1

Can Ahmet’ten 40 Adım (Dayanak):

Can Ahmet’ten 40 Adım (Dayanak):

Bize ihtiyacımızdan fazlasını vermeyen yüce Allah’a hamd ile 

1-    Bir şey beklemeden sev insanoğlu; koşulsuz, çıkarsız, hesapsız. Hiçbir argo üslup takınmadan, kaygısız, bilinçsiz, şuursuz sev! Çünkü yalnız, sevdikçe ruhun hicret eder ve yükselir.

2-    Güven insanoğlu; kendine değil Rahman Olan’a. Güven ama asla böbürlenme. Zira Allah, kendine güvenenleri ve gurur kisvesine bürünenleri sevmez. Bir cana dokun mesela, yaptığına değil, yaptığının hak katında zayi olmayacağına güven. Sonra etrafına, ailene, dostlarına güven. Bu güveni de onlardan alma Hak’tan al, kendinde bul, yine onlara ver. Yunus’unda dediği gibi bil, 72 millet Hak’tan gayrı değil, boş değil.

3-    İnan insanoğlu; Allah’a, Kitaplarına, Resullerine. Sana onlarla vahyedilene. Derler ki aşksız insan hayvan imiş hayvan öğüt nedir bilmez hep. Sen öğüde inan, aşka inan. Şu aşk ateşine düşmesen de hakkının korunduğuna ve her durumda gözetildiğine inan. Bu sana güç verecektir.

4-    İşinde ve muradında dengeli ol, ölçülü davran. Kararında ve iradende adalet çizgisinden şaşma. Adalet beden dağının zırhı gibidir, onu üzerine edinen her türlü bela ve cezadan korunur.

5-    Günlük yaşantında daha çok “ben” yerine “biz” sözcüğünü kullan. Teklik iddiasından her zaman kaçın, çoğal. Tekliği sahibine bırak. Her nereye baksalar onda seni görsünler ve sen her nereye baksan onda yalnız tek O’nu gör.

6-    Kork! Korku adamı ya pasifize eder ya da harekete geçirir. Bunun için bağışlanma dile. Aciz olduğunu en baştan kabul et, kork ve titre. İnan bana ikisi de senin için hayırlıdır ama hangisi daha hayırlı dersen, işte O’nu ben bilmem.

7-    Kendini tanı. Etrafın sana birer ayna ve senin duygularının birer yansımasıdır. Sen sadece güzel olana bak ve kendini onda beğen, ama katiyen büyülenip kibirlenme. Neye dikkatle odaklanırsan diğerleri süreçle silinecektir.

8-    “Rabbim acaba beni nasıl ve ne yaparsam sever?” Diye kendine sor. Bu bağlamda hayatı ince ele, sık oku ve bol düşün.

9-    Kimseye yaranmaya çalışma. Bırak beğenmesinler seni, bırak alkışlamasınlar. Takdir bekleme. Yapman gerekeni vazife ve sorumluluklarının bilincinde yap. Onları olması gerektiği için yap ve ondan keyif ve mutluluk duyduğun için yap.

10-    Motivasyonu dışarıda değil içinde ara. Sen bir ceset yığınından daha fazlasısın, cüsseni doyurduğun kadar ruhunu da beslemeye bak. Çünkü her şey ondan kaynaklıdır. 
Diyor ki Sayın Pamukoğlu, sanat, şiir, güzellik ve coşku yüreği uyandıran bunlardır, akılları meşgul etmekle olmaz, ruhun faaliyete geçirilmesi lazım.

11-    Talip olduğun şeye enine boyuna bir bak hele. Hayallerinde yapıcı ol. İmkânsızı bile yapıcı kur ve neyi kimden isteyeceğine çok dikkat et ve bunun için bol bol dua et. Muhakkak gönülden yapılan her dua tüm kapıları açar. Talip olduğun şeyin arkasındakilerini de görmeyi ihmal etme, başına gelince şaşırmayasın diye…

12-    Sakın bir şeyi yarın yapacağım deme! Çünkü yarın hiç olmayabilir. Onun yerine Rabbim izin verirse (biiznillah) yapacağım de. Günü gelince unutursan da Mevla’m bunda işimi kolaylaştır yahut bana bundan bir çıkış yoluyla bana daha hayırlısını ihsan et de.

13-    Belki de en çok hataya düştüğümüz hadiselerden biri, sakın kimseyi boş yere ümitlendirme. 

14-    Elinden, belinden ve dilinden emin ol. Aldatma! Aldattığın yerden aldatılırsın. Ve yolunda kimseyi satma! Sattığın şekilde satılırsın.

15-    Hükmen mağlubiyeti kabul et, kazanmak gibi bir derdin olmasın. Sakın yarışa girme, gücün tükenirse kaybeden olursun. Kudreti sahibine bırak. Sahipleniyorsan da hadi al sahiplen, buyur yap hadi... Gerçeği değiştirecek veyahut zedeleyecek değilsin. Allah’ı aciz bırakacak değilsin.


16-    Davan tüm insanlığın selameti adına olsun. Ayrımcılığın her türlüsü ayaklarımızın altındadır. Nerede biri ağlıyorsa sana ağlıyor, nerede biri can çekişiyorsa yine yerine çekişiyordur.

17-    Kendin için istemediğin bir şeyi başkası için isteme. Kendin için istediklerini de başkalarına da iste. Yok, yere yeryüzünde bozgunculuk, fitne ve kargaşa çıkarma. Bunlara alet olma. Hocamız der ki, bir kimseye duyduğumuz hasedin en tesirli ilacı o kişiye daha güzelini ve daha hayırlısını dilemektir. 

18-    Utanmaktan utanma, hayâ etmemekten utan! Hayâsızlık ayaklarımızın altındadır.

19-    Vicdan aynana perde çekme. Zalimi alkışlama, zulmü tasvip etme. Zalime dönüşmekten de sakın. Ve kalbin, bu tür durumlarda hep buğza hazır olsun. Eğer inanan kimseysen tek başına tüm karanlıkları defedebilirsin.

20-    Taht kavgalarında haklı taraf yoktur. Bireysel ihtirasların güdümündeki her eylem hak yolundan çıkar ve tağut meşruiyet kazanır. Bu kavgaların güttüğü çocuk olma. Sen kendin ol.

21-    Bu dert neden başıma geldi deme. Her zorlukla beraber mutlaka bir kolaylık vardır ve arkası metanetini koruduğun sürece rahmete açılır, vallahi zafer inanıp güvenerek sabredenlerindir.

22-     Kimseyi hakir ve hor görme. Bu imanını zedeler ve seni ziyana uğratır. Kimin takva ehli olduğunu bilen yalnızca O’dur. Hiç kimse hakkında asılsız suizan ve iftirada bulunma, zira göz yanılır, kulak yanılır, kalp temizlenmedikçe o da yanılır.

23-    Bağışta bulunmayı (affetmeyi) alışkanlık haline getir. Canın çok yansa bile affettim de! Allah çektiklerine vekil olarak yeter. Allah intikam alıcı olarak yeter.

24-    Hiçbir zaman doğrularının arkasına saklanma, yanlışı neden yaptığını açıkla ve şayet aklanmak istiyorsan önce kendini yargıla. 

25-    Varlıkla yokluğu bil, öğren ve öğüt ver. Unutma, öğüt öğüt içinde öğüt hayatın içinde. 

26-    Bir işe kalkarken “Allah’ın izniyle” de. Allah’ın adıyla başla. Besmele her hayrın başıdır. 

27-    İnsan zikriyle müsemmadır. Yolunda yürüyen yolcunun fikri zikridir. Dolayısıyla diline doladıklarına dikkat et. Sözden öte hal kesil. Ve özün, halinle kimseyi kesme, güldür, öldürme. Hep yaşat.

28-    Ne yüksek sesle nida niyaz et ne de işitemeyecek kadar kısık sesle. Namazını da gösteriş için kılma. Her şeyin gizlisi makbuldür, yardımın, ibadetin, günahın bile.

29-    Zan’larınla hareket etme. Her gördüğünü gerçek sanma. Doğruyu eğriden ayırt edebilme yetisini kalbine iste. Dışarıyla uğraşma kendine bak. Sen doğru ol...  Haklıysan gönül rahatlığıyla güvenerek uyuyabilirsin, Allah haksızı senin yerine uyutmaz. İmanını yorma. Ve hayat tecrübeyle sabittir, hayatı sanmaktansa tecrübe et.

30-    Yol, kelime-i tevhidi dil ile ikrarın ötesinde yaşama geçirmektir. Kelime-i tevhid yolun kapısı, giriş ve çıkış noktasıdır. Dinini benimsemekle yetinme, hayatına taşı. İyiliği, adaleti, yardımlaşmayı özendir.

31-    Daima Hakkı ve sabrı tavsiye edenler ile ol, onlar gibi ol. Ziyana uğrayanla birlikte ziyana uğratılanları kendine dost edinme. 

32-    Eleştiri dipsiz kör kuyudur. Oraya batan orada kalır. Onun için kimseyi taşlama, onlara ayna tut.

33-    “-mış” gibi gösterme! Yapmadığın bir şeyi yapıyormuş gibi gösterme. Taklit etme. Sen sendekini açığa çıkar. Olmadıysak olmadık, n’abalım, riyadan sakınalım.

34-    Sükût ol. Şems-i Tebrîzî’nin de dediği gibi, kalbe yalnız sükûttan mana akar.

35-     Geçimini helal yoldan sağla. Yaptığın işte alın teri dök ve yanında alın teri dökenlerin hakkını da kurumadan evvel takdim et. Rızkının bereketini ancak bu şekilde görebilirsin. 

36-    Yaptığın ve çalıştığın her eylem başarısız olsa da vazgeçme! Kararlı ol ki başarının tadına bakasın. Kendin için yaşama. Hayatın çok monoton gelir gözüne. Yardım etmeyi ve şükretmeyi bil ki haksızlığa uğrama.

37-    Güzellikler, ardında güzel işler bırakanlarındır. Oysa kuyu kazan kötülerin akıbeti ne kötü. Hayra karşı yalnız hayırda yarış.

38-    Yaşadığın her anın kıymetini bil! Bilmiyorsan ona anlam yükle. İntikal etmek üzere olduğun her uçurumdan geri dönmek için mutlaka sebeplerin olsun ve yaşadığı her anı her dakikayı ve her saniyeyi değerli kılmak için çırpınan kelebekleri unutma.

39-    Kendinden daha kötü durumda olan insanların haline bakıp da haline şükretme. Şükredeceğin yerde onlara yardım elini uzat. Yahut bir yardıma vesile ol. Bir gün onların durumuna düşebileceğini unutma. Böylelikle nimete erdirilen kimselerden ol.

40-    Ardında asla gemileri yakma, barış çubuğunu söndürme. Gün gelir o gemilerin varlığına ihtiyaç duyarsın.

-----

7 Ağustos Pazar Günü İstanbul Yenikapı Meydanı’nda Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi öncülüğü ve teşrifleriyle düzenlenecek “Türkiye Cumhuriyetine Sahip Çıkıyor ve Demokrasi Şehitlerini Minnetle Yâd Ediyor” başlıklı mitingde milyonlarla buluşalım... Allah’ın izniyle biz de orada bulunarak tüm halkımızla düşman ve onun ortaklarına karşı bir duruş sergileyeceğiz!

/Can Ahmet Vural
04.07.2016.4

Sosyal Medya’da bu hafta buradayız: 
#omuzomuza

--- “40 Adım Dayanak, Bypass – Böyle Buyurdu Mü’min Can Ahmet Vural kitabından…


PAYLAŞ
REKLAM ALANI 11