REKLAM ALANI 1

Sabra Dair

En şefkatli ve en merhametli Allah’ın adıyla…
Gerçekten inananlarsanız, daha yükselecekken gevşemeyin ve üzülmeyin! / Ali İmran -139
Oruç: İslâm'ın beş esasından biridir. Farsça “ruze” kelimesinden Türkçe'ye geçmiştir. Önceleri “Oruze” (günlük) olarak kullanılmış daha sonraları da “Oruç” şeklinde söylenmeye başlanmıştır. Arapça karşılığı “savm” ve “sıyam”dır. Savm; ‘yiyip-içmemek’, ‘hareketsiz kalmak’ ve ‘her şeyden el etek çekmek’ anlamlarına gelmektedir. Terim olarak oruç, “ibadet niyetiyle tan yerinin ağarmasından güneşin batmasına kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak kalmaktır. Orucun farz kılındığını bildiren ayet şöyledir: “Ey inananlar! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allah'a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de farz kılındı.”(Bakara 2/183) ---bak: wikipedia.org
Oruç, Uruç ve Miraç da mana bakımından da nezdimizde hep aynıdır. 
Bütün inananlarla birlikte bu muteber ve bahtiyar ayın fazlına erenlerden olmayı diler 11 ayın sultanı Ramazan-ı şerifinizi tebrik ederim. Yapılan ibadetlerle ziyaretlerin dahi adanışların Cenab-ı Hakk katından kabul ve makbul karşılanmasını niyaz ederim. Tüm insanlarla beraber belimizi, niyetlerimizi ve amellerimizi doğrultmayı gerçekten kurtuluş “doğru yol” üzerine olmayı gönülden niyaz ederim. 
Kur’anda emrolunduğu gibi,  yalnız “Allah’tan korkalım Allah’tan” 
Çünkü Allah’tan korkan takva sahibi erdemliler, gerçekten ama gerçekten hiç kimseyi ve hiçbir canlıyı incitemezler. Gerek kendilerine gerekse çevrelerine buğz etmekten her daim kaçınırlar. O kimseler, hak nezdinde ve halk içinde güzel davranışlı, hoş sözlü kimselerdir ve Allah’ın merhamet ettikleriyle müjdeledikleri de işte böyleleridir. Dünya hayatı da ahiret hayatı da onlar için hayırlıdır ve onların her işi hayırdır. Onlar yeryüzünü kana bulamaz, az bir menfaate ahiret hayatını satmaz ve kelimeleri kendilerine göre yorumlamaz ve değiştirmezler. Onlar, ellerinde olanlara, mal, mevki ve servete, dünya hayatının süsüne aldanacak, kanacak da değillerdir. Böylelerinin aramızda bir kaybı yoktur. Onlar herhangi bir korkuya ve zarara uğrayacakta değillerdir. Yüce Mevla bizleri onlardan ve onlarla eylesin. Ecmain inşallah.
Dünyamızda, göz oynar el işler ve kalem şaşar ama yüce Yaradan’ın vaadin de bir sapma göremezsin. Öyleyse Allah için mücadele et ve kader kapılarını arala, hala akıllanmayacak mıyız?
Yerde olup bitenle fazla uğraşma, yüksek bir ahlakı üstüne kuşan ve uruç et yüksel yerden!  Kalk ve toparlan bilgin ve tecrübenle mücadele, müşahede et. Yükselt insanlık dereceni, değer ile, iyilik ile, yol ve yordam ile…
/Can Ahmet Vural
16.06.16

 


PAYLAŞ
REKLAM ALANI 11