REKLAM ALANI 1

GÖRÜYORSUNUZ MÜKEMMEL!

Tarafıma Avusturya’dan ulaşan bir mektup ve ekteki görsellerle alakamızı uyandırmak isterim… 

Onun için konuşmuyorum, çünkü görüyorsunuz!

Fırsat eşitliği ile bağımsız yaşamı destekleyen Neşe Kalkan adlı arkadaşımız görme yetersizliğine haiz kardeşlerimizin günlük yaşantıları ve aktivitelerini bağımsız sürmelerine vesile örnek bir uygulamayı Viyana sokaklarından biz soydaşlarıyla karşılıksız paylaşıyor.
Biz görüyoruz görmesine de kardeşimizin derdi maksadı gözü görmeyenlere yeşil ışık yakıp toplumda muhtelif sakatlanmaların da önüne geçmek, hayatı yaşanılası kılmak.

Cümbür cemaat hep bir ağızdan peşinen Allah razı olsun Neşe! Diyerek, anlamlı çağrısını başta Yerel Yönetimler olmak üzere ilgili STK’lar, Trafik Müdürlükleri, Mahalli ve Merkez idare temsilcilerinin dikkatine saygılarımla arz eder bu çağrıdan hareketle de yaşam kalitemizi ve toplumumuz refah payını birlikte arttırmayı dilerim.

Engellere engel olalım, hep birlikte Engelleri aşalım!
Aynı yolu paylaştığımız kişi veya kişileri seҫme imkânımız olmuyor her zaman. Iyiki aynı yolda yürüyoruz dediklerimiz ҫıksa da bazen onunla aynı yolu paylaşmasaydım dediğimiz Trafik canavarları ҫıkıyor karşımıza. Kimi zaman gönlümüze hoş gelen ve bizi mutlu eden yollardan geҫerken, bazen ise bizi hüzünlere boğan kayıplar verdiğimiz yollarda buluyoruz kendimizi ve hiҫ tanımadığımız insanlarla bir trafik kazası sonucu aynı kaderi paylaşıyoruz.

Yollar uzakları yakınlaştırırken insanları da birleştiriyor ve bu yolları kendimiz ve ҫevremizdekiler iҫin kolaylaştırmalı ve huzurla süslemeliyiz. Bunu sadece göre bilenler iҫin değil, göremeyen vatandaşlarımızı da düşünerek yapmalı ve onlar iҫin de ҫözüm üretmeliyiz. Bu ҫözümler ҫok masraflı olmadan bize yenilikler ve vatandaşlarımızın kendilerini özel hissettirebileceği türden olmalı ki farkımız da vizyonumuz da ortaya ҫıksın. Bu yüzden Viyana’da görmeyenler iҫin yaptırılmış özel bir Sistemi sizlerle paylaşmak ve bu konuda bilgi vermek istiyorum.

Viyana’da bulunan akustik ve dokunsal geçiş sağlayan trafik ışıkları“ görme engelli Vatandaşlarına kolaylık sağlamakta. Akustik sinyallere ek olarak, paletli işaretler ve yivler yolun güvenli geçişini desteklemekte. Sistem nasıl ҫalışıyor? Görme engelli vatandaşımız paletli işaretler yoluyla rahatlıkla trafik lambasının yanındaki dokunmatiğe dokunur. Yaya sinyali yeşil renge döndügünde, akustik serbest bırakma sinyali devreye girer ve algılama sinyalinin iki katı kadar titreşir. Buda yayaların görme engelli olmalarına rağmen yeşil ışığın yandığının sinyali olur ve geҫebilir.

Bu Sistem Ülkemizin bazı Il veya Ilҫelerinde yürürlüğe sokulabilir, bunun yanında ek olarak Vatandaşlarımıza trafik konusunda bilinҫlendirme Projesi adı ile Sosyal Bilimler Fakultesini okuyan Öğrencilerin sokakda ders olarak Trafik konusunda soru-cevap ve kısa bilgi verimi şeklinde bilgi akışı sağlanabilinir. Bununla Üniversitelerdeki öğrencilerimizi sahaya ҫıkartmış ve onları halkla buluşturmuş olurken aynı zamanda da İl olarak yeniliğe imzamızı atmış oluruz.

Hayatımızı kolaylaştırmak iҫin olan yollar, hayatımızı zorlaştırmamalı ve sevdiklerimizi trafik canavarları sebebiyle kaybetmemeliyiz. Bunun iҫindir ki bu konuda da “Eğitim” önemli bir rol oynamaktadır. Burada önemle vurgulamak isterim ki, Devletimizin yaptığı yolların yanı sıra, o yolları güvenli hale getirmekte büyük bir ҫaba, istek ve özveri gerektirir. Bunu birlik ve beraberliğimizi daha ҫok pekiştirerek aynı zamanda da toplumun en önemli Eğitim Kurumu olan Üniversiteyi de ekleyerek başarabiliriz. Üniversitelerin de buna katkı sağlamaları demek: öğrencilerin dersi pratikle pekiştirmesi, sahadaki nabzı ölҫüm, bilgi akışı ve ҫıkan sonuҫları analize etme ve bir ҫok daha kazanҫlarla eğitim seviyelerinin de yükselmesine, ülkelerine katkı sağlamalarına, üniversite yaşantılarında halkla iҫ iҫe olmalarına ve ileride Halkın memnun kalacağı ve Milli birlik beraberliğimizi daha ҫok pekiştirecek nice güzel ҫalışmalara imza atmalarına imkân sağlanmış olacaktır. 

Unutulmamalıdır ki: „Engellilerin önündeki engelleri ortadan kaldırmamak da bir engeldir“, biz insanlara engel değil, güvenilir bir yol olalım.  Ülke ve Millet olarak nice güzel ҫalışmalara imzamızı atabileceğimize inanan Nese Kalkan Kavas olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmaktan memnuniyet duyarım. 
Neşe‘nin e-posta adresi x_nese_x@windowslive.com


PAYLAŞ
REKLAM ALANI 11