REKLAM ALANI 1

BURSA TÜYAP 15. KİTAP FUARINA HAZIRLANIYOR

Bu hafta Mudanya Gürses'teki köşe yazımızdır. 
Dipnot: Etkinlik takvimi en alttadır.

Yine yeniden 2016’daki çağrımızı yeniliyoruz

Okuma alışkanlığı çocuklarımızın kültürel gelişimlerini tamamlamaları, bilgi ve teknoloji çağını yakalamaları adına, hava, su, yeme içme, eğlenme gibi günlük ihtiyaçlarının birer parçası olmalıdır.
 Lakin Türkiye’de ihtiyaç malzemeleri sıralamasında kitaplar 235. Sırada yer alıyor. 
Yine esefle ifade edilmelidir ki, bizim çocuklarımız kitap okuma konusunda çoğu Afrika Ülkelerinin gerisinde kalmış bir vaziyettedir.
 Japonya’da toplumun % 14’ü, Amerika’da % 12’si, İngiltere’de ve Fransa’da %21’i düzenli kitap okurken Türkiye ‘de yalnız 10.000 kişide 1 kişi düzenli kitap okuyor.
Nüfusu 7 milyon olan Azerbaycan’da kitaplar ortalama 100 bin tirajla basılırken, 73 milyon nüfuslu Türkiye’de bu rakam 2 ya da 3 bin civarında kalıyor.
Türkiye’de 1 kişinin kitap okumaya ayırdığı zamanın, bir Norveçli 300, Amerikalı 210, İngiliz ve Japon 87 katını ayırıyor. 
Dünya ortalaması da Türklerin ayırdığı zamandan 3 kat fazla.
Dünya’da ki en iyi 500 üniversite sıralamasında Türkiye ‘de ki üniversiteler yine en son sıralarda yer almakta...
Kitap için Norveçli 137, Alman 122, Belçika ve Avusturyalı 100 dolar, Güney Koreli 39 dolar ayırıyor. Dünya ortalaması 1,3 dolar iken, Türkiye’de bir kişi kitabı yılda ancak 0,45 dolar harcıyor.
ABD ‘de yılda konusu farklı 72 bin adet kitap basılırken, Rusya’da 58 bin, Japonya’da 27 bin, Türkiye’de ise sadece 7 bin kitap basılıyor.
İngiltere’de ortalama bir gazete olan günlük “The Sun” gazetesi Türkiye’deki gazetelerin toplam tirajı kadar satıyor.
Dünyada çocuklara özel günlerde kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 140. Sırada yer almaktadır.
Türkiye’deki kahvehane ve kütüphane sayılarının kıyaslamasıysa şöyledir; 
Kütüphane sayısı: 1.412 - Kahvehane sayısı: 570.000 
Buna göre 49.000 kişiye bir kütüphane düşerken, 122 kişiye bir kahvehane düşmektedir.

*****

Velhasıl-ı kelam, işbu verilere dayanarak şimdi bir de biz sonuçları çıkaralım,
Düşüncemse o dur ki, 
Kendimizi net, cesur ve yalın bir şekilde ifade edemememizin en somut nedeni, kitaplar ve yazarları ile aramızın bozuk olması, farklılıklara, yeni fikir ve de düşünce kalıplarına kendimizi kapatışımızdan kaynaklıdır. 
Günümüzde yaşanan bunca meselenin, her türlü terör faaliyeti, iletişim kazaları, farklılaştırma ve ötekileştirmeler, tecavüz, gasp, hırsızlık ve de vahşice işlenen cinayetlerin özünde ve temelinde aslında belirli oranda bilgi ve beceri kültürümüzün olmayışından kaynaklı, tabiri caizse hayvanlar gibi tamamen içgüdülerimizin kölesi haline toplumca getirilmek istenilmesidir. 
Korkuyoruz, çünkü okumuyoruz!
Nitekim bu noktaya taşınmaya zorlanmamızdaki en büyük etken de, kanaat önderlerimiz ile topluma yön veren düşünür, yazar ve aydınlarımızın kendi benlik ve nefislerine olan düşkünlükleriyle onlara itaatle hizmet etmeleridir. 
Bilahare onları engelleyecek ve bu amansız kıyıma dur diyerek gidişatın seyrini değiştirecek olan toplumun ferasetidir,  basiretidir. Onu da açmak ancak okumakla mümkündür.
Tanımadığımız insan vücudunda 7 çakradan biri zihin çakrasıdır. Gönül ve zihin çakralarımızın açmanın ve geliştirmenin mücadelesini topyekûn vermekle ve bu kararlılığı daim sürdürmekle her birimiz yükümlüyüz.  Niçin mi? oluşabilecek her türlü entrika ve tehlikeden korunmak için.  
Okumuyoruz, çünkü güvenmiyoruz.
İletişim becerilerimizi geliştirip kendimize olan güven ve saygınlığımızı yeniden kazanmak için işe okumaktan başlamalıyız. 
Okumak için, 18-26 Mart arası Bursa Tüyap 15. Kitap Fuarı’na gelin, 
Bütün derdim olan 4 kitabımı aldım, orada seni tanışmaya bekliyorum. 
Çağrımızdır, 
Bursa Yazarına sahip çık, Bursa kitabına sahip çık!
Teşekkürler TÜYAP
Sonra ona dönüp dedim ki;
“Kısıtlılık hali gerçekten zor ama kısıtlı düşünmek daha da zor, işte bu nedenle beterin beteri var diyorum ve halime şükrediyorum”
/ Can Ahmet Vural
15.03.17.3

Katılımcı Listesi: http://bursakitapfuari.com/katilimci-listesi
İmza Günleri: http://bursakitapfuari.com/imza-gunleri
Etkinlik Listesi: http://bursakitapfuari.com/etkinlik-listesi

http://bursakitapfuari.com/ & http://bursaegitimfuari.com/ & www.mudanyagurses.com & http://tuyap.com.tr/bursa

 


PAYLAŞ
REKLAM ALANI 11